Самостійно розбираємо пральну машину: докладна інструкція

Самостійно розбираємо пральну машину: докладна інструкція

За конструкцією прання дуже схожі, незалежно від виробника. Принцип роботи у всіх машин ідентичний, як і набір апаратних комплектуючих. Однак процес розбирання кожного пристрою індивідуальний. Головна причина відмінностей – це спосіб завантаження білизни. У цих агрегатів суттєво відрізняється система розташування базових модулів.

Що потрібно для розбирання пральної машини?

Щоб уникнути пошкодження апаратних вузлів прання підручними засобами, заздалегідь підготуйте всі необхідні інструменти:

  1. Розвідний ключ;
  2. Викрутки з плоским та хрестоподібним наконечником;
  3. Сервісний гак;
  4. Пасатижі з гумовою ручкою;
  5. Відігнуті плоскогубці;
  6. Класичні кусачки;
  7. Кліщі для зняття хомутів.

Практично всі ці інструменти ви знайдете у своєму домашньому арсеналі. Тому витрати на самостійний ремонт пральної машини будуть мінімальними.

Як розібрати горизонтальну пральну машину?

Головна особливість фронтальних прань - це невеликий люк, через який здійснюється завантаження білизни. Дверцята розташовані на фасадній панелі. Люк має важливе значення в контексті розбирання, його демонтаж вимагає максимальної акуратності. Не завжди побутову техніку потрібно розбирати повністю, іноді достатньо зняття декількох комплектуючих для відкриття доступу до пошкодженого вузла.

Демонтаж модуля управління

Відправна точка при розбиранні встановлюється відповідно до специфіки поломки агрегату. Намагайтеся оминати деталі, які функціонують коректно. Щоб розібрати пральну машину з горизонтальним завантаженням, дотримуйтесь простої покрокової інструкції:

  1. Демонтаж верхньої кришки корпусу – за допомогою хрестоподібної викрутки акуратно вийміть всі елементи кріплення, які фіксують панель. Акуратно потягніть на себе кришку, щоб зняти її. Не варто докладати надмірних зусиль, оскільки є ризик пошкодити апаратні комплектуючі.
  2. Вилучення кюветки для порошку та кондиціонера – звільніть контейнер, призначений для додавання миючих засобів. Натисніть пальцем на центральний відсік кюветки. Це допоможе витягти лоток без будь-яких проблем.
  3. Зняття керуючого блоку – спочатку потрібно викрутити всі гвинти, що кріплять деталь до передньої панелі. Поверніть блок на 90 градусів, а потім обережно зніміть його.
  4. Від'єднання проводів – дістаньте шлейфи з роз'ємів, які розташовані всередині блоку керування. Робити це доводиться далеко не завжди. Багато залежить від особливостей конструкції прання.
  5. Демонтаж сервісної панелі – потрібно підчепити кришку викруткою з плоским наконечником. Щоб відкрити доступ до цього елемента, викрутіть гвинти, розташовані збоку.
  6. Зняття гумового ущільнювача – висуньте хомут із відповідних пазів, використовуючи спеціальну викрутку.
  7. Демонтаж центральної панелі – для цього необхідно викрутити гвинти, розташовані по центру пристрою.
  8. Вимкнення блокатора люка для завантаження брудної білизни.
  9. Демонтаж зовнішньої кришки корпусу. Якщо необхідно, викрутіть гвинти, а також стяжний болт, що фіксує барабанний вузол.
  10. Витягніть кріпильний хомут, використовуючи пасатижі, а потім акуратно від'єднайте наливний шланг, приєднаний до бака. За таким самим принципом відключається шланг, підключений до датчика рівня води.
  11. Попереду або ззаду пральні розташовані противажні блоки, їх теж треба зняти. Вони забезпечують стабілізацію під час віджимання.
  12. Зніміть ТЕН. Переважно нагрівальний елемент розташований із тильного боку нижнього відсіку машинки. Деякі компанії встановлюють його в передній частині прання. Щоб виконати демонтаж, спершу відкрутіть гайку. Потім натисніть на шпильку, вона має впасти усередину. Підтягніть ТЕН, використовуючи викрутку з плоским наконечником.
  13. Дістаньте бак, попередньо скрутивши амортизатори, та пружини.
  14. У разі потреби розберіть бак.
  15. Тепер ви повністю розібрали пральну машину, можна приступати до проведення ремонтних робіт.

Складання здійснюється за аналогічним принципом, але тільки в зворотному порядку.

Інструкція з розбирання вертикальних пральних машин

Пристрої з вертикальним типом завантаження часто ламаються з таких причин: корозія металевих комплектуючих, розбалансування рушійного вузла, вихід з ладу підшипників. Згодом також втрачає свої початкові експлуатаційні властивості ущільнювач. Гумова манжета тріскається, але в елементах корпусу з'являється іржа. Для усунення перерахованих несправностей, потрібно розібрати пральну машину відповідно до простої інструкції:

  1. Від'єднайте техніку від усіх комунікацій.
  2. Підставте миску, щоб у нього зливалися залишки води.
  3. Збоку машинки розташовані кріпильні болти, їх потрібно викрутити.
  4. Поверніть робочий блок до себе, а потім вимкніть електричні дроти.
  5. Доставте панель керування.
  6. Вийміть кюветку для порошку та кондиціонера.
  7. Зніміть верхню та бічну кришки корпусу.
  8. Демонтуйте фіксаційний хомут.
  9. Акуратно приберіть пластиковий кожух, він дуже крихкий.
  10. Починайте ремонтувати пральну машину.

Запам'ятайте розташування всіх апаратних модулів, щоб уникнути труднощів під час складання агрегату. Можете перед розбиранням сфотографувати на смартфон всі елементи пристрою.

Посадкове місце тену пральної машини

Особливості розбирання пральних машин Атлант

Техніка білоруського бренду розуміється досить легко, тому підлягає ремонту в домашніх умовах. Починається процес із демонтажу противаги, а потім потрібно зняти зовнішню панель управління. Барабан у пральцях Атлант складається із двох конструкційних елементів. Вони зафіксовані болтами. Тому легко знімаються.

Переважно прання цього виробника обладнано вбудованою системою автоматичної діагностики. Тому при виникненні несправностей на дисплеї пристрою з'являється код помилки, що свідчить про зламаний елемент. У супровідній документації ви знайдете розшифрування всіх основних помилок.

Специфіка розбирання пральних машин Electrolux

Головна особливість техніки шведського бренду – розташування підшипників. Ці комплектуючі знаходяться на окремих знімних опорах. Тому для заміни підшипників не доведеться повністю розбирати барабан. Безумовно, це значно спрощує процес ремонту. Після зняття фасадної панелі ви відкриєте доступ до всіх апаратних вузлів.

Нюанси розбирання пральних машин Indesit

Переважно в агрегатах цього бренду ламаються підшипники та сальники. На жаль, через особливості конструкції пральних машин Indesit відремонтувати ці комплектуючі швидше за все не вийде, але багато залежить від моделі. Є обхідний варіант, який допоможе домашнім майстрам. Необхідно розвальцювати бак. Також його можна розпиляти ручною пилкою.

Звичайно, можна просто поміняти бак, але це дуже дороге вирішення проблеми. Сучасні моделі з електронною системою керування також підтримують технологію самодіагностики. Тому лагодити їх набагато простіше.

Тонкощі розбирання пральних машин Samsung

Техніка південнокорейського виробника розуміється відносно легко, якщо порівнювати з агрегатами інших брендів. Окремо варто відзначити практичне розташування кюветки для порошку, кондиціонера та інших засобів для чищення. Щоб витягти ємність, потрібно просто викрутити елементи фіксації. Вони закріплені двома шурупами.

ТЕН, що забезпечує нагрів води, знаходиться під передньою кришкою. Тому відкрити доступ до цього апаратного вузла дуже просто. Якщо виникли проблеми з відкриттям люка, почніть з діагностики модуля управління. Відремонтувати електроніку в домашніх умовах дуже важко. Оскільки для цього потрібно спеціальне обладнання, і досвід проведення обслуговування. Розумніше звернутися за допомогою до інженерів сервісного центру ремонту пральних машин.

Тепер ви знаєте, все, що необхідно для розбирання пральної машини будь-якого виробника. Запам'ятайте, що завжди є нюанси і особливості розташування базових модулів конкретно взятої моделі. Тому заздалегідь знайдіть схему місцезнаходження апаратних вузлів.

 

0,1040 s
cache
48